Jonathan Edwards College
New Haven, Connecticut
Yale University
 

 
The oldest of Yale’s residential colleges, Jonathan Edwards was named after one of early America’s most original thinkers. His writing was instrumental in guiding our design efforts. The scope of this project involved the comprehensive renovation and restoration of the College. Interior spaces included 78 undergraduate residential suites and faculty apartments, the Master’s house, plus seminar and common rooms, the dining hall, servery, and kitchen.

New stairs and elevators knit together into one accessible whole what was formerly an assemblage of attached but misaligned structures. A new central stair links the front door of the College to the basement, now cleared and re-organized for enlarged social and recreational spaces. A new tunnel, which we added beneath the College courtyard to create a continuous loop of circulation, also serves as an art gallery. A letterpress print shop and new 60 –seat theater were also located in reconfigured basement space.

 
AWARD
The BSA Higher Education Design Award for Design Excellence, 2009

Design Award, Preservation Category, American Institute of Architects/Connecticut, 2010

SPECIFICATIONS
Renovation
143,886 sf


   Copyright © 2013 Newman Architects PC. All rights reserved