Centennial Residence Hall and Parking Structure

Western Connecticut State University : Danbury, CT

Read More

Western Connecticut State University : Danbury, CT

This project was a Design/Build collaboration with KBE Building Corp. as the design-builder and constructor and Newman Architects as the lead designer. It was delivered on time (within a 16 month design and construction schedule) and within the budget.

Located on a prominent gateway site to the University’s Danbury, Connecticut campus, the new complex provides 90 Student Suites (338 student beds), 12 Resident Assistant Suites, and one Director Suite. The site also includes a new 450-space parking facility.

The project is LEED Certified, incorporating green building design concepts, materials, and construction methods into the project to meet the stringent rating criteria. The architectural design is based on traditional masonry-wall collegiate residences. The massing of the gabled residential wings creates a courtyard space and gathers the main communicating stair, elevator core, and floor lounges into towers. The typical façade is expressed as a simple brick masonry wall with a contrasting Attic window frieze, cornice, and overhang. The parking structure is an open precast spandrel system with a concrete frame.

Design-Builder: KBE Building Corporation

Awards

LEED Certified

<

>

/