Thumbnail final Garrison ES int a 150 Detail masthead Garrison ES ext a

Garrison Elementary School

Client
District of Columbia Public Schools
Location
Washington, DC
Size
60,200 SF
Completion
December 2018
Sustainability
LEED Gold
Grade Level
PreK-5
Capacity
350 students
Tags
K-12 Education Urban Schools Public Schools Community Engagement Planning Architecture Interiors Arts Sustainability Athletics

The modernization of Garrison Elementary School enhances transparency and safety, increases circulation and usability, promotes community engagement and inclusivity, and honors the school’s historic heritage.

Garrison was originally built with simple double-loaded classroom wings, with little flexibility available to support multiple modes of learning and limited spaces for collaboration and social connectivity. Newman transformed the building from a visually chaotic set of interior spaces into a warm and neutral backdrop for the students, their activities and their work. The design team re-sized the classrooms to maximize space and facilitate better teacher-student engagement. New hallway alcoves and reading nooks provide space for independent reading or small-group lessons, while shared spaces such as the Media Center offer adequate room for larger groups to meet and learn.

Modernization began outside the front door, with a rain garden serving as a functional and educational entry pathway leading to a new entry vestibule that provides greater security and serves as the new Welcome Center lobby. The lobby’s expansive glass brings the community and natural surroundings into the life of the school, celebrating the moment of arrival and departure for students and their parents. Its visual prominence creates a dominant marker in the public realm that is evident from both ends of the street.

Inset image Garrison ES int a

Garrison's play-fields are cherished by the community. The school is located within a historic block of the city, once the site of Camp Barker, a military barracks-turned-contraband camp for freedmen during the Civil War, and the neighborhood has long been home to a vibrant and diverse community. To commemorate the importance of the site, we designed architectural portals at each of its three entrances - points of shelter and passage for the community. This transformed the experience of entering the school and understanding it as both a physical place and as a community resource – the building is one with its environment, not separate from it.

Full width Garrison ES ext e

Garrison’s committed and vocal school community and its neighbors played a decisive role in the project’s formation and development. Prior to the modernization project being initiated, Newman and its landscape architect LAB facilitated bi-lingual community visioning sessions that established the community’s vision for the Garrison site, and this robust engagement with the community continued throughout the project’s development via engagement with the project’s SIT (School Improvement Team).

This dedication to engagement with the community resulted in a school building highly attuned to the needs of the school’s educational program, and in a school property that is a valued and beloved resource to its neighbors and community.

This project is a result of collaboration with BELL Architects.

Recognition
  • WBC Craftsmanship Awards for Athletic Fields and Playgrounds, 2019
  • Schools of Thought Exhibit, American Institute of Architects, DC, 2019
  • Honorable Mention, World Changing Ideas of 2020: Spaces, Places, and Cities, Fast Company
  • Outstanding Design, Renovation/Modernization, American School and University Architectural Portfolio, 2019
  • Merit Award for Built Design, American Society of Landscape Architects, Potomac Chapter, 2020
  • Longlist for Installation Design, Dezeen Awards 2020