Thumbnail final NA Fairfield Village Dorm 04 Detail masthead meditz NA Fairfield Village Dorm 04

Meditz Hall

Client
Fairfield University
Location
Fairfield, CT
Size
67,000 SF
Completion
August 2011
Beds
175
Sustainability
LEED Silver Equivalent
Tags
Higher Education Residential Life Architecture Interiors

Meditz Hall implements part of Fairfield University’s residential master plan to attract more upper-class students to live on campus with a residence hall offering low-rise independent-living apartments in a verdant setting.

The apartment village wraps the northeast edge of a wooded campus site to greet pedestrians coming from the campus to the west and to form a significant new exterior green space to its south for the whole village campus precinct. The addition of the building adds critical mass to what had been an undersized residential area, while preserving sensitive natural green areas that include a stream to the east and a stream and wetlands with a pond to the southwest.

Articulation into plan segments helps break down the scale of the building both internally and externally. Playful use of brick colors unifies and energizes the campus buildings, while further scaling down the Meditz Hall.