Thumbnail Patapsco Hall 01 DSC7049 Detail masthead Patapsco Hall 19 DSC7544 2

Patapsco Hall

Client
University of Maryland Baltimore County
Location
Baltimore, MD
Size
15,000 SF
Completion
August 2011
Beds
190
Sustainability
LEED Gold
Tags
Higher Education Residential Life Sustainability Architecture Interiors

The renovation of an existing residence hall, and the design of a 190-bed addition, created the unique opportunity for an innovative, accessible green roof research platform to support ongoing studies by UMBC faculty and graduate students. This design-build project was a collaboration between Newman and KBE Building Corporation.

Renovations within existing Patapsco Hall renewed existing dormitory toilet and shower facilities, increased accessibility, achieved code compliance for egress and life safety, improved security, access control, and way-finding, and provided emergency power.

The main residence houses first-year students in single, double, and triple room arrangements. Its main level provides study and social spaces, a café lounge, and green roof access. The main level and “porch” accommodate a cross-campus pathway traversing the entry lobby to residence halls to the east. The project created new courtyards, new volleyball court and basketball court with tiered seating, and additional outdoor gathering areas with a unifying pathway network, transforming of a residential precinct.

Web mast detail Patapsco Hall 24 DSC7706 2

Sustainability

Supporting the green roof and an identically-sized control area, dedicated drainage systems and rainwater quantity and quality measurement devices enable researchers to document annual storm water retention by the roof. Storm water retention totals and storm hydrographs are displayed in real-time in the building lobby and the monitoring facility is available for educational tours for faculty and students. Additional sustainable features include outdoor recreation spaces and gardens; drought-resistant/native plantings; building siting to maximize solar exposure; generous daylighting and views of nature; shading devices; high-performance exterior envelope, and energy costs 22% below baseline.