FINAL thumbnail Newman UCONN Next Gen 05 Detail masthead Newman UCONN Next Gen 01

Peter J Werth Residence Tower

Client
University of Connecticut
Location
Storrs, CT
Size
210,000 SF
Completion
August 2016
Beds
723
Sustainability
LEED Gold
Tags
Higher Education Residential Life Sustainability Architecture Interiors Planning

Designed as a hub to promote collaborative creativity and innovation in the STEM field, the Peter J Werth Residence Tower is specially designed for the Living-Learning Communities of the University of Connecticut. The building’s design demonstrates our dedication to enabling a fully formed experience for both students and staff in a new welcoming and inspiring campus beacon.

Approach

The residential tower emerged from a 2014 master plan focused on unifying campus districts, improving land utilization, and increasing campus placemaking. From this, a site at the nexus of three important districts was recognized as an opportunity to address multiple campus initiatives. It creates a cohesive pedestrian route, establishes an area for scientific growth, increases ecological growth, and emphasizes residential neighborhoods.

The building embodies the creative community of STEM students and faculty. Throughout the seven residential floors are eight Living-Learning Communities: EcoHouse, Engineering House, Eurotech House, Honors to Opportunities (H2O) House, Innovation House, Public Health House, ScHOLA2RS House (Scholastic House of Leaders in support of African American Researchers & Scholars), WiMSE House (Women in Math, Science & Engineering).

Inset image Newman UCONN Next Gen 04

Process

Each floor is designated as a neighborhood with its own seminar and collaboration spaces, emphasizing comradery and collaboration within the community. Residents of the tower also have access to a Learning Community Innovation Zone (LCIZ), which provides 3D printers, a textile station, laser cutter, wood-working equipment/tools, Arduino kits, and a mobile white board.

Outcome

The 210,000-square-foot residence hall encourages placemaking with open circulation pathways and lush green space. With its distinctive, angled composition, the building surrounds a courtyard that provides a communal outdoor space for students. The windows lining the ground floor open fully to the courtyard for a seamless indoor-outdoor expression for students to interact with the natural environment.

Peter J Werth Residential Tower incorporate multiple innovative and basic techniques to achieve its LEED Gold certification, resulting in a 29% energy reduction, 39% water use reduction, and 97% of construction recycled, among many others.

Recognition
  • International Masonry Institute, 2018
  • Institution Large, Associated Builders and Contractors, 2017
Peter J Werth sustainability diagram

ACUHO-I Virtual Presentation: What's Werth Learning? Designing for Diversity and Inclusion in Living and Learning